Przejdź do głównej treści Przejdź do wyszukiwarki

Pielęgniarki w DPS.

Utworzono dnia 14.04.2021

W związku z powszechnie występującym problemem dotyczącym braku pielęgniarek świadczących pracę w domach pomocy społecznej - Ogólnopolskie Stowarzyszenia Dyrektorów Samorządowych Domów pomocy Społecznej - wystosowało pismo do Ministerstwa Rodziny i Polityki Społecznej w Warszawie z propozycjami dotyczącymi rozwiązań w tym zakresie.

Problem ten nasilił się wraz z trwaniem stanu epidemicznego. Trudności dotyczą zarówno zatrudniania pielęgniarek w domach, jak i pozyskiwania podmiotów zewnętrznych (spółek) do opieki pielęgniarskiej nad mieszkańcami.

W związku z tym Stowarzyszenia zwróciło się o udzielenie informacji czy dom pomocy społecznej, na podstawie procedury określonej w art. 35a ustawy z dnia 15.07.2011 r. o zawodach pielęgniarki i położnej (Dz. U. z 2020 r. poz. 562, 567, 945 i 1493) w brzmieniu nadanym ustawą z dnia 27 listopada 2020 r. o zmianie niektórych ustaw w celu zapewnienia w okresie ogłoszenia stanu zagrożenia epidemicznego lub stanu epidemii kadr medycznych (Dz.U. 2020 poz. 2401), może zatrudnić pielęgniarkę, która uzyskała kwalifikacje poza terytorium państw członkowskich Unii Europejskiej?

Ustawa z dnia 27 listopada 2020 r. o zmianie niektórych ustaw w celu zapewnienia w okresie ogłoszenia stanu zagrożenia epidemicznego lub stanu epidemii kadr medycznych (Dz.U. 2020 poz. 2401) wprowadziła dla obywateli państwa z poza państw członkowskich Unii Europejskiej możliwość przyznania prawa wykonywania zawodu na wskazany w decyzji określony zakres czynności zawodowych oraz okres i miejsce ich wykonywania (bez konieczności nostryfikacji dyplomu). Nie wskazuje jednak w katalogu podmiotów domów pomocy społecznej.

Dom pomocy społecznej zapewnia mieszkańcom całodobową opiekę, w tym pielęgniarską. Niewątpliwie pielęgniarka zatrudniona w domu pomocy społecznej wykonuje te same obowiązki, co pielęgniarka zatrudniona w podmiocie leczniczym. W związku z powyższym powstało zagadnienie czy aby zapewnić mieszkańcom DPS prawidłową opiekę pielęgniarską, zwłaszcza w sytuacji braku pielęgniarek, dom pomocy społecznej, w oparciu o znowelizowane przepisy w drodze analogii, może zatrudnić pielęgniarki z poza państw członkowskich Unii Europejskiej?

Możliwość zatrudnienia w domach pomocy społecznej pielęgniarek, które uzyskały kwalifikacje poza terytorium państwa członkowskich Unii Europejskiej, z pewnością rozwiąże problem braku personelu pielęgniarskiego, co z kolei spowoduje, że domy pomocy społecznej w sposób należyty będą mogły realizować swoje zadania, zwłaszcza te dotyczące obowiązku zapewnienia mieszkańcom właściwej opieki pielęgniarskie

Inną formą mogłoby być kontraktowanie usług peilęgniarksich przez DPS w Narodowym Funduszu Zdrowia, co aktualnie jest niemożliwe.

Z uzyskanych z Ministerstwa informacji wynika, że sprawą świadczenia usług pielęgniarskich zajmować się Rada Pomocy Społecznej, która w dniu 4 marca 2021 podjęła uchwałę o powołaniu zespołu w przedmiotowej sprawie.

Spraw jest pilna i wymaga rozwiązań legislacyjnych, gdyż jak wiadomo znacząca większość mieszkańców DPS wymaga opieki pielęgniarskiej.

Zarząd Stowarzyszenia monitoruje sprawę.

ZAŁĄCZNIKI: